">

Feline Infectieuze Peritonitus (FIP)

FIP ontstaat door een infectie met het coronavirus. Het coronavirus zit in de darmen, waar het zich ook heel snel vermenigvuldigt, binnen een paar dagen kan de kat het virus aanmaken en uitscheiden. Het FIP virus gaat daarna het lichaam door, tast de organen aan, waardoor het ook in het bloed terecht komt.
Er is weinig aan te doen, aan een foutieve reactie van het afweersysteem kun je niets doen, wel kun je proberen de weerstand zo hoog mogelijk te houden, de infectiedruk zo laag mogelijk, stress voorkomen en een goede hygiŽne in acht nemen. FIP is bijna altijd dodelijk. Katten met 'natte' FIP sterven binnen
een paar dagen tot een paar maanden, katten met 'droge' FIP kunnen met therapie een jaar leven, maar bijna alle katten die FIP ontwikkelen gaan dood.
De grootste risicogroepen zijn kittens en volwassen katten tot 2 jaar en vanaf 10 jaar, soms komt het ook voor bij katten van andere leeftijden.
Corona is zeer besmettelijk en kan buiten het kattenlichaam nog 6 tot 7 weken overleven.
Het coronavirus is makkelijk kapot te krijgen, dit virus heeft een mantel bestaande uit vetten en is makkelijk te doden met een schoonmaakmiddel.
Ook stoom is toe te passen, door de hitte maak je het kapot.
FIP lijkt niet erg besmettelijk te zijn, wel het coronavirus uit de darm. Besmetting van het FIP virus kan mogelijk zijn door bloed op bloed, maar dit is niet met zekerheid te zeggen.
Alleen als een kat verdacht wordt van FIP is het zinvol om een bloedonderzoek te doen omdat je dan uit de bloedwaardes de waarschijnlijke diagnose op basis van de klinische verschijnselen kunt ondersteunen.
De kenmerken van natte FIP zijn ophoping van vocht in buik of borstholte, deze ophoping ontstaat door beschadiging aan de omliggende kleine bloedvaatjes waardoor deze vocht gaan lekken. Dit vocht is vaak geel en dradentrekkend door het gevolge van een hoog eiwitgehalte en fibrine. De kat heeft vaak hoge koorts en een dikke buik, als er vocht in de borstholte aanwezig is kunnen ze het hierdoor heel benauwd hebben. Bij de natte FIP is de kat altijd heel erg ziek en zal vrij snel sterven.
Kenmerken van droge FIP, de chronische vorm, zijn kleine ontstekingshaarden in verschillende organen door het gehele lichaam. Veel voorkomende organen waar deze ontstekingshaarden ontstaan zijn: de lever, de nieren, de ogen en de hersenen. De droge vorm is meer een sluimervorm, de kat kan soms nog een paar maanden tot een jaar blijven leven.