">

Feline Leukemie Virus (FeLV)

FeLV komt over de gehele wereld voor en is de meest voorkomende oorzaak van verschillende soorten tumoren bij katten. Daarnaast kan het virus het afweersysteem van de kat aantasten, waardoor normaal gezien vrij onschuldige infecties opeens fataal kunnen verlopen.
FeLV is een virus dat heel sterk aan de kat gebonden is en overleeft in de buitenwereld niet lang. Infectie gebeurt door direct contact tussen katten. Deze overdracht kan gebeuren via speeksel, urine, bloed, ontlasting, slijm of via de baarmoeder van een poes naar haar kittens. Katten die buitenshuis leven hebben wel een grotere kans om besmet te raken.
Jonge katten (< 4 maanden), katten met een slechte afweer (oud, chronische ziektes) en katten die voortdurend contact hebben met een drager lopen het meeste risico op een infectie.
Kattenleukemie is eigenlijk geen goede benaming. Het FeLV-virus kan vele soorten ziekbeelden veroorzaken waarvan leukemie één ervan is. Vaak wordt er pas onderzoek op FeLV gedaan als
de kat niet reageert op de normale behandeling van een ziekte.
De diagnose kan gesteld worden door diverse bloedonderzoeken. Ook kunnen zo (ogenschijnlijk
gezonde) dragers van FeLV opgespoord worden.
FeLV kan voorkomen worden door het opsporen van positieve katten en zorgen dat deze niet meer met andere katten in contact komen. Een specifieke behandeling is er niet, wel bestaat de mogelijkheid om ertegen te vaccineren.
Als er met een raskat gefokt wordt dan moet zowel de poes als de dekkater getest zijn op leukemie en aids. Anders wordt er door de rasvereniging geen stamboom verstrekt. Omdat er zo goed op getest is, komt bij raskatten de ziekte nagenoeg niet meer voor.