">

Giardia

Een oorzaak die vaak over het hoofd gezien wordt is diarree ten gevolge van Giardia.
Vooral bij jonge katten komt giardia voor en het wordt minder vaak gevonden bij oudere katten.
Giardia is ook voor mensen besmettelijk!
Overdracht vindt plaats via de fecale-orale weg, dit houdt in dat het dier de cysten uitpoept en dat een ander dier of mens zich hiermee door opname via de mond besmet. Ook katten kunnen zich op deze
manier herbesmetten.
Vaak verlopen Giardia infecties, bij gezonde dieren, zonder symptomen maar scheiden ze wel periodiek
de besmettelijke cysten uit. Bij katten met minder weerstand komt het wel tot ziekteverschijnselen. Jonge katten en katten met een verminderde weerstand, bv. door ziekte of stress, kunnen diarree door Giardia oplopen.
Als een diarree chronisch is geworden, dit betekent dat de diarree meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig is, denk dan aan Giardia! Denk vooral aan Giardia als uw kat steeds terugkerende diarree heeft en u uw kat behandeld heeft met medicijnen en aangepast voer en er geen enkele verbetering optreedt.
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de katten misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
De cysten kunnen met een microscoop worden aangetoond in de ontlasting, maar doordat deze met tussenpozen worden uitgescheiden kan het zijn dat de ziekte niet aan te tonen is terwijl hij er wel is. Tegenwoordig zijn er testen die DNA deeltjes van Giardia waarnemen, ze hoeven dan dus niet levend aantoonbaar te zijn. Deze testen zijn snel en betrouwbaar.
Behandeling kan met medicatie en men dient ook zorg te dragen voor een goede hygiŽne.