">

Heup Dysplasie (HD)

Heupdysplasie is een erfelijke afwijking in het komgewricht. De bal (dijbeenbot) past niet goed in het komgewricht, omdat de kom niet zo diep is als zou moeten en de oppervlaktes van de bal en de kom gaan tegen elkaar aan schuren. Hierdoor ontstaat degeneratie (afname/slijtage) van het aanwezige kraakbeen, uiteindelijk zal door deze degenaratie bot op bot schuren, ook kan het dijbeenbot sneller uit de kom schieten (= heupluxatie).
Tijdens het bewegen kan dit voor de kat veel pijn veroorzaken. Over het algemeen zijn katten heel goed in het verhullen van pijn en kunnen zij aan HD lijden zonder dat zij ook maar iets kreupel lopen.
Wel kunnen zij minder of veel voorzichtiger bewegen dan normaliter en hoogstwaarschijnlijk zullen/kunnen zij het springen proberen te vermijden.
Er zijn katten met een milde vorm van HD die in het geheel geen last/pijn aan en van hun heupen hebben. Heupdysplasie is ongeneeslijk.
HD kan ook bij andere rassen dan de Maine Coon voorkomen, het komt in meerdere of in mindere mate in de meeste kattenrassen voor.
HD is een erfelijke eigenschap, hierbij zijn meerdere genen betrokken. Twee katten die vrij bevonden zijn van HD kunnen toch samen een kitten krijgen die wel HD ontwikkelt. Daarnaast kan het ook
andersom, twee katten met HD kunnen ook kittens krijgen die helemaal geen HD ontwikkelen.
Om te achterhalen of een kat HD heeft kan er een röntgenfoto van de heupen gemaakt worden. Het beste is om dit te doen wanneer de kat minimaal 1 jaar oud is (2 jaar is nog beter), eerder is ook mogelijk, maar dan is er het risico dat de resultaten niet geheel betrouwbaar zijn, daar de kat dan nog steeds in de groei is. Het kan dan betekenen dat de dijbeenkop, de kom of de omliggende spieren en weefsels niet goed ontwikkeld zijn.
Heupdysplasie bij oudere katten heeft vaak artrose als gevolg en de slijtage in de heupen en gewrichten zijn dan de oorzaak van heupdysplasie.
Voor een kat met heupdysplasie valt vrijwel niets meer te doen, de dierenarts zal waarschijnlijk pijnstillers voorschrijven.
Maar soms is dit niet voldoende en moeten er andere gewrichtsondersteunende maatregelen getroffen worden, zoals een noodzakelijke operatie bij een ernstige vorm van HD, waarbij bijvoorbeeld de heupkop vervangen wordt door een kunst heupkop. Heel soms kunnen speciale voedingssupplementen en/of speciaal voer wat ondersteuning bieden.

Symptomen van heupdysplasie bij de kat
* Pijn
* Mank lopen
* Pijnlijke gewrichten
* Veel liggen
* Moeite hebben met opstaan
* Vermijden van springen
* Minder en/of voorzichtiger bewegen dan voorheen


Het evaluatie protocol van PawPeds is:
< Normal        Goede heupen, geen afwijking
< Borderline    Geen perfecte structuur, maar niet uitgesproken dysplastisch
< Grade 1        De lichtste vorm van dysplasie
< Grade 2        Middelmatig aangetaste heupen
< Grade 3        Ernstige aangetaste heupen