">

Spondylose

Ook wel Spondylose Deformans genoemd en kan bij alle dieren met een benig skelet voorkomen, het meeste bij de hond, in mindere mate bij de kat.
Het is een gevolg van Artrose, wat een aandoening is die voorkomt in een gewricht. Een gewricht bestaat uit botdelen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Over die botdelen zit een laag kraakbeen en daar zit een smeermiddel tussen. Het kraakbeen is normaal glad en veerkrachtig en samen met het smeermiddel vormt het een soepel en beweeglijk gewricht. Wanneer er sprake is van artrose is het kraakbeen niet meer glad en veerkrachtig, maar ruw en stug. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie in het gewricht en wordt het gewricht pijnlijk en minder soepel.

Spondylose is er een langzame verstijving van één of meer tussenwervelgewrichten, oftewel verstijving van de wervelkolom, doordat er t.g.v. Artrose een 'bruggetje' van extra bot tussen de wervels wordt gevormd.
Het wordt voornamelijk gesignaleerd bij middelgrote en grote katten op gevorderde leeftijd. Maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen.
Spondylose zorgt ervoor dat beweging bij de kat erg pijnlijk en soms zelfs onmogelijk wordt. Het extra bot wordt gevormd aan de onderzijde en de zijkanten van de wervels. Hierdoor ontstaat de verstijving.
Ook kan er een plaatstelijke ontsteking bij voorkomen, Spondylitis. Dit een soort Artritis, een langdurige gewrichtsontsteking aan het bot en het gewrichtskraakbeen, dit is de bekleding van de botuiteinden. Door de langdurige ontsteking kan het gewrichtskraakbeen beschadigd raken, het kraakbeen kan zelfs helemaal verdwijnen en aan de gewrichtsranden treedt de extra botvorming op.
Wanneer de botvorming erg uitgebreid is, kunnen er zelfs zenuwen bekneld raken, waardoor er heftige pijnen en in het ergste geval zelfs verlamming ontstaan. De wervels kunnen uiteindelijk met elkaar vergroeien, waardoor de irritatie door stabilisatie van de wervels afneemt. De beweeglijkheid van de wervels is dan niet meer aanwezig, ze zitten aan elkaar vastgegroeid door de extra botvorming.
Spondylose komt vaak op meerdere plaatsen voor bij katten, het kan ook in de nek voorkomen en samenhangen met artrose in de knie en heupdysplasie.

Katten die aan Spondylose lijden kunnen regelmatig te kampen hebben met een slappe achterhand, waardoor ze door de achterpoten kunnen zakken. Soms kan de kat moeilijk springen of opstaan,  zeker de oudere kat. En bij winderig, kil, koud en vochtig weer kunnen de klachten verergeren. Zij kunnen erg beperkt worden in hun mobiliteit.
Ook uiteindelijke verlamming van darm en/of blaas kan mogelijk zijn, dit doordat de benige vergroeiingen grote druk uit kunnen oefenen op de zenuwen die de spieren, darmen en blaas verzorgen.

Bij katten is het vaak moeilijk te signaleren, omdat een kat instinctief niet snel pijn aangeeft, dit omdat ze in de natuur dan gezien worden als een gemakkelijke prooi. Daarnaast maakt het lichaam van de kat zelf een pijnstilling aan, een natuurlijke analgetica, waardoor de pijn onderdrukt wordt. Wanneer pijn gezien wordt bij de kat, dan zal deze ook veel pijn hebben.
Diagnose wordt gesteld middels ten eerste een klinisch onderzoek door de dierenarts en daarna een röntgenfoto.

De mogelijke oorzaken van Spondylose:
- Verkeerde voeding, o.a. een overdaad aan Vitamine A, dit zit voornamelijk in rauwe lever
- Door instabiliteit tussen de wervels en slijtage van de tussenwervelschijven
- Het niet goed scharnieren als gevolg van een erfelijke afwijking, bv. heupdysplasie waarbij de kop niet goed in de heupkom past
- Als gevolg van Artrose
- Beschadiging van het gewrichtskraakbeen door een instabiel gewricht of ongelijk gevormd gewricht
- Overbelasting en ontwrichting van het gewricht
- Onvoldoende en verkeerde beweging van het gewricht, hierdoor krijgt het kraakbeen door de gewrichtsvloeistof te weinig voedingsstoffen om goed te functioneren
- Slijtage als gevolg van een natuurlijk verouderingsproces bij katten op leeftijd
- Infecties, ontstekingen en Auto-immuunziekten, zoals Reuma en Arthritis, hierrdoor tasten afweercellen het gezonde gewrichtskapsel aan en uiteindelijk ook het kraakbeen en bot
- Trauma
- Overgewicht

De mogelijke symptomen:
- Pijn op de plaats van de Spondylose
- Stijfheid onderrug/achterhand
- Opstartstijfheid en moeite met opstaan
- Harder aanvoelen van de gewrichten
- Verlies van spiermassa
- Op den duur moeite met ontlasten en/of urineren of zelfs niet meer op kunnen houden

Spondylose is niet te genezen, de botvormingen zijn blijvend en behandeling is puur gericht op het verminderen van pijn, ontstekingsremming en het voorkomen/remmen van de uitbreiding van de botvorming en artrose. Dit om de functie van het gewricht zo goed mogelijk te houden.
Bij langdurige pijnstilling moet men wel in gedachten houden dat ook deze gevolgen voor bv. organen kunnen hebben en vaak zal er uit 2 kwaden gekozen moeten worden.
Doel van de behandeling is verbeterting en stabiliteit van de kwaliteit van leven voor de kat en dit voor een zo lang mogelijke periode en zal per kat verschillend kunnen zijn.
Bij sommige dieren kan een chirurgische ingreep verbetering brengen, acupunctuur, aanvullende voedingssupplementen (glucosamines, omega-3 vetzuren, vitamine E, e.v.a.) kunnen een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven.
Bescherming van de kat en zijn/haar ligplaatsen tegen kilte, kou, vocht en tocht is belangrijk, deze feiten kunnen de klachten verergeren.
Een belangrijk aandachtspunt is ook overgewicht, hoe zwaarder de kat, hoe meer gewicht er zal rusten/komen op de wervels, hierdoor kan het voor de kat pijnlijker worden.
Vaak is advies van de dierenarts ook om de kat niet teveel te laten springen of rennen, om overbelasting te voorkomen, maar dat is bij een kat bijna onmogelijk te noemen.
De ontwikkelingssnelheid van Spondylose is ons tot op heden nog onbekend, het kan een kwestie van jaren zijn, maar ook van maanden.


Bronnen:

http://www.sensipharm.nl
http://www.dierenartsabc.nl
http://www.holistischdierenarts.nl