">

Niesziekte (katteninfluenza)

Niesziekte is een ziekte met een epidemisch karakter. In het begin lijkt het een griep, maar meestal trekt vooral het niezen de aandacht. De kat ziet er ziek uit en heeft koorts, de temperatuur kan stijgen tot 40,5įC. De koorts kan soms weken aanhouden.
Als complicaties uitblijven is de ziekte niet dodelijk.
Vooral jonge dieren kunnen heel erg ziek zijn. Hun afweersysteem is nog niet volledig ontwikkeld en ze zijn vaak nog niet ingeŽnt.
Met een goede behandeling en als het op tijd wordt ontdekt is niesziekte volledig te genezen.
Niesziekte is besmettelijk.
Een besmette moederpoes kan, zonder zelf ziekteverschijnselen te vertonen, de ziekte kort na de geboorte overbrengen op haar kittens. Dit kan al op een leeftijd van 1 week tot ziekte bij de kittens
leiden, ondanks de aanwezigheid van de antistoffen die ze van hun moeder hebben meegekregen.
Ook kan een kat die drager is na een periode van stress weer ziekteverschijnselen gaan vertonen.
De belangrijkste manier van verspreiden is door het niezen van de kat. Maar ook via besmette manden of kooien kan de ziekte worden overgedragen. De mens kan de ziekte overdragen via handen, kleding of schoeisel. De ziekte zelf kan echter niet op de mens worden overgebracht.
Als kittens geen moedermelk meer krijgen moeten ze worden ingeŽnt. Met 6 tot 8 weken voor het eerst tegen kattenziekte en niesziekte. Deze enting moet als ze 12 weken zijn, worden herhaald met een cocktail tegen kattenziekte en niesziekte. Het kitten is dan een jaar lang beschermd.
Het is verstandig dat deze entingen jaarlijks worden herhaald.
Er bestaat echter geen inenting tegen alle virussen en bacteriŽn, die niesziekte kunnen veroorzaken.
Tegen de calicivirusstam van de entstof ontstaat wel een goede en langdurige bescherming en dit virus is een zeer belangrijke veroorzaker van de ziekte.
Slechts een zeer klein percentage blijft ook na inenting chronisch verkouden.
Dit is echter niet besmettelijk en is met homeopatie meestal goed te behandelen.